Bli bra på att skriva

En del kallar det för skrivkramp, andra för bristande inspiration. Många vill bli bra på att skriva men vet inte hur de ska gå vidare i skrivandet. Här kommer tre förslag.

1. Testa och se reaktionerna

Att skriva en text handlar om att förmedla något. Men det spelar inte någon roll vad man säger om mottagare uppfattar det på ett annat sätt. Genom att skriva debattartiklar eller blogginlägg kan man se vad läsarna får för reaktioner. Kanske svarar de på inläggen på ett helt oväntat sätt. I så fall bör man fundera över vad det var i texten som skapade ”fel” reaktioner hos läsarna.

2. Läs vinnarna

Att ta inspiration från de som är bättre har alltid varit en god väg att gå. Oavsett vad det handlar om. Men man bör inte bara läsa andras texter och avgöra om de är bra eller dåliga. Man bör även ta det ett steg till och försöka plocka ut vad det är i texten som gör att den är tilltalande. Därefter försöka skriva en egen text med just denna ”ingrediens”.

3. Skrivarkurser

Olika kurser där medlemmarna får träna på vägar att förbättra sitt skrivande finns både på högskolor, folkhögskolor och studiecirklar. Lär av vad läraren har att lära ut men ta lika mycket inspiration från andra deltagare. Hur tänker de när de bygger en text? Vad vill de förmedla och hur gör de detta?

Varför?

Att kunna uttrycka sig bra i skrift har flera fördelar. För aspirerande författare är det ett måste att kunna uttrycka sig i skrift på ett tilltalande sätt för att författaryrket en gång ska kunna bli en verklighet. Även om man enbart tänkt skriva romaner så är det en stor fördel att testa på olika former att skriva. Allt från prosa till dikter och deckare. I skrivandet upptäcker man nya uttryckssätt, nya vägar att gå och även vägar att få inspiration. Kanske är att skriva dikter nyckeln för de som vill gå vidare i sitt författarskap även om man är deckarförfattare.

Men det handlar inte bara om att bli professionell författare och tjäna pengar på sitt skrivande. Att kunna skriva på olika sätt och förmedla ett tydligt budskap är lika viktigt när man söker jobb som i kontakt med myndigheter. Med andra ord tjänar alla på att träna upp sitt skrivkunnande.