Att bli författare

En uråldrig yrke som är lika prestigefyllt nu som då. Att underhålla människor med skrift är en gåva som man faktiskt kan träna upp. Visst finns det talanger och de som har en naturbegåvning, men även du som inte skrev noveller som barn eller läste ut biblioteket under skoltiden kan lyckas inom detta yrke. 

Man brukar säga att det tar år av träning för att lyckas som författare. Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år och många av dessa har försökt i ett tiotal år. Många av dem som får ger ut fler än en bok har studerat på universitet eller folkhögskola. Det kan vara ett ställe för dig att börja.

Studier inom författandet kan vara kurser med en prislapp eller deltidsstudier på en folkhögskola. De flesta författarna har faktiskt studerat på folkhögskola eftersom formerna är så fria: du kan jobba heltid på annan ort och fortfarande läsa en skrivarkurs. Det är en bra början för att lära sig författandets grundstenar. Även om det skrivna ordet sägs vara fritt, finns det vissa regler som nästan alla håller sig till för att det ska bli en bra bok. Det kan vara nyttigt att träna in dem.

Det populäraste rådet du kommer att få författare som redan lyckats är att skriva, skriva, skriva och skriva. Du ska alltid skriva. Har du en ledig stund, sätt dig ned och skriv. Har familjen gått och lagt sig: passa på och skriv. Det är bara genom att skriva som du kommer att bli bättre på att skriva. Och när du inte skriver ska du läsa. Genom att läsa böcker inom genren du vill skriva i kan du få inspiration till ditt eget skapande.

Sedan behöver du skicka ut boken till olika förlag. Albert Bonnier är helt klart en av de ledande förlagen och de får in tonvis med manus varje år. Chansen att bli utgiven första gången man skickar in ett manus är liten. Du ska skicka till så många förlag som möjligt och hålla tummarna. Alternativt kan du gå din egen väg. På så sätt får du själv bestämma över din skapelse och behålla alla rättigheter samt alla eventuella vinster. Vulkan Media är nordens största bokutgivare eftersom de inte är ett förlag: de är ett tryckeri som skaffat rätt sorts kontrakt och kontakter. De kan trycka din bok samt skicka ut den till bokhandlar för ett extra kostnad.